15 februari 2016

Semi- permanent (2)

Nadat ik mijn stukje van vorige week op het blog had gepost, bleef die term ‘semi- permanent’ in mijn hoofd zitten. Wat wil dat nu eigenlijk zeggen ‘semi- permanent’? Het is een raar gegeven, maar eigenlijk ook een veel omvattende term. Van Dale zegt ‘tijdelijk, maar toch voor vrij lange tijd’ en woordenboek.nl heeft het over ‘halfblijvend’ of ‘niet voorgoed blijvend’. Aan de ene kant heeft het iets heel dynamisch, maar van de andere kant heeft het ook iets mislukkerigs. Iets halfslachtigs. Zo’n nèt niet gevoel.
Veel in ons leven is er maar semi- permanent, te beginnen met het leven zelf. Hoewel er wetenschappers fanatiek bezig zijn om te onderzoeken of we niet 600 jaar op deze aarde kunnen blijven rondlopen, dan nog blijft het semi- permanent. Ik moet er overigens niet aan denken om 600 jaar te worden, maar dat is een andere zaak. Veel alledaagse dingen zijn ook maar tijdelijk. Zelfs als we hopen dat we een keuze hebben gemaakt die eeuwig goed blijft, hoeft dat niet zo te zijn. Een huis (wordt te groot, te klein, te oud, te duur), een bank (slijtage, vlekken die er niet meer uit gaan, er door heen zakken), planten (gaan dood, in ieder geval bij mij….) en bos bloemen, een auto, een trui die na de eerste keer wassen maatje peuter uit de wasmachine komt (in ieder geval bij mij…), kaarsen (of ze nu van de Hema komen of van een dure concept store) en dat geldt ook voor die fijne body lotion. Zelfs het zachtste beddengoed wordt ook na verloop van tijd spijtig genoeg groezelig.
In een panty komt als vanzelf ineens een ladder (in ieder geval bij mij…),  de tandenborstel heeft niet het eeuwige leven en een fiets, zeker in Amsterdam, heeft ook een semi- permanente plek in ons leven (in ieder geval bij mij…). Als je bij de kapper een permanent laat zetten, weet je al van tevoren dat-ie semi- permanent blijft zitten. What’s in the name….
Als je daarentegen tijdelijk een lullig lampje ophangt met het idee er heel snel een betere oplossing voor te vinden, weet je eigenlijk al vrijwel zeker dat- ie niet ‘niet voorgoed blijvend’ hangt. Niks zo blijvend als tijdelijk….
In onze wegwerpmaatschappij is het helemaal niet raar dat we na twee jaar weer de nieuwste telefoon willen, de hipste bril en de nieuwste skinny, flared of boyfriend jeans.
Van veel dingen hopen we natuurlijk wel dat ze tijdens ons semi- permanente leven een permanente plek in nemen. Immateriële zaken als kinderen, een partner, foto’s, of dingen die emotionele waarde hebben zoals een mooi servies, een schilderij of een erfstuk. Van muziek en een boek kunnen we heel lang genieten. Maar ook van gezondheid, positiviteit, liefde en empathie willen we uiteraard geen afscheid nemen. Maar garantie hebben we nooit.
Kijk maar naar een rolletje plakband en natuurlijk V&D.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten