21 november 2017

Parijs, le quatrième et dernier jour.

Vanochtend hadden we een wekker nodig om wakker te worden. Want we moesten helaas de koffer alweer pakken. We genoten nog van een heerlijk ontbijtje in het hotel. De mensen zijn ontzettend vriendelijk. Het kleine buffet bevatte alles voor een perfect ontbijt. Bijzondere thee, een eitje, verse jus, en natuurlijk het onmisbare baguette en croissantje. En om af te sluiten een heerlijk kopje koffie met een petit pain au chocola en huisgemaakte cake. Een goede basis voor de rest van de dag.
Na het uitchecken en het parkeren van onze koffertjes bij de aardige receptioniste gingen we wederom richting Grand Palais. Dit keer beter voorbereid, want we hadden kaartjes met een time slot gereserveerd via Get Your Guide. Hoera voor de mobiele telefoon, soms verafschuw je het ding en wil je niet altijd voor iedereen bereikbaar zijn, maar het kan toch ook verdomde makkelijk zijn, zeker nu het dataroaming gedoe verleden tijd is.
Keurig te vroeg hadden we nog even de tijd om langs de Seine te wandelen. Links in de verte de gebouwen van het Louvre en rechts de Eiffeltoren die vandaag blonk tot helemaal in het topje in de warme herfstzon. Achter ons Place de la Concorde en aan de overkant van de Seine Place des Invalides. Het blijft een indrukwekkend gezicht. Alle gebouwen, boulevards en parken rondom Le Grand Palais, Avenue des Champs Elysees en Avenue Montaigne zijn groots, wijds en monumentaal. De Amstel, het paleis op de Dam en de Berlagebrug lijken een poppenformaat te hebben vergeleken met de Seine, Le Grand Palais en de pont Alexandre III. Alles is hier toch een schaal of wat groter en imposanter vergeleken met Amsterdam. Zelfs de rondvaartboten zijn schepen die met een behoorlijke vaart fikse golven produceren. Een hele ander formaat boot dan wat in onze grachten voortbeweegt.
Amsterdam lijkt meer op Le Marais. Het is veel knusser en oogt wat gezelliger. Eigenlijk is Amsterdam gewoon een grote Le Marais.
En tout cas, dankzij onze barcodes op de telefoon liepen we zo bij Le Grand Palais naar binnen. Niet als enigen overigens want het was nog steeds idioot druk. Ook al heb je een entreekaartje met een time slot, dit geeft geen garantie tot rustig kijken. Je hebt geen last van een lange rij buiten, maar eenmaal binnen loop je eigenlijk in een lange rij langs de kunstwerken. Maar goed, we bewonderden het fotowerk van Irving Penn. Wat een mooie foto’s maakte deze man. Hij heeft niet alleen heel veel beroemdheden voor de camera gehad, zoals Picasso, Yves Saint Laurent, Kennedy en Audrey Hepburn, maar hij maakte ook prachtige modefoto’s. Naast deze glamour fotografie kreeg hij het ook voor elkaar om tijdens zijn vele reizen eenvoudige lokale mensen op de gevoelige plaat vast te leggen.  Daarnaast is er een serie portretten van mensen die een beroep uitoefenen, zoals schoorsteenveger, brandweerman, conciërge etc., een serie klaprozen en nog veel en veel meer. Genoeg te zien dus voor heel wat fijne uurtjes.
Maar het werd inmiddels tijd om onze bagage op te halen bij het hotel alvorens naar Gare du Nord te wandelen. In verband met allerlei veiligheidsmaatregelen werd iedereen verzocht een half uur tevoren aanwezig te zijn. Die maatregelen lijken behoorlijk willekeurig want naarmate de vertrektijd dichterbij kwam werd de helft van de reizigers zwaar gecontroleerd met dezelfde regels alsof je in een vliegtuig stapt en de andere helft, waar wij toe behoorden, mocht zo doorlopen.
Verplicht 3 uurtjes zitten klonk ons als muziek in de oren, want we hebben ontzettend veel gedaan en gezien. We kunnen heerlijk nagenieten van de afgelopen dagen en alle indrukken en mooie dingen verwerken. Ons hoofd zit vol inspiratie.
Voor we het wisten liepen we weer op het Centraal Station en zaten we ineens in onze Amsterdamse metro. Eenmaal thuis genoten we nog heerlijk na met een glaasje wijn. We voelen ons nog een beetje ontheemd, maar op een aangename manier. We hebben ons helemaal laten onderdompelen in de stad, de cultuur, de taal en het culinaire leven. Parijs zal altijd een bijzonder plekje houden in mijn hart. We gaan snel weer terug.

Le Grand Palais
3, Avenue du Général Eisenhower, Paris 8
Irving Penn, tot 28 januari 2018
http://www.grandpalais.fr/fr

Dit bericht verscheen ook op Borders & Bubbles
https://borders-bubbles.com/nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten