28 januari 2016

Knielen op een bed violen door Jan Siebelink

Nu er een opvolger van dit boek verschenen is (Margje) en de verfilming van dit boek binnenkort in de bioscoop te zien is, wil ik graag de papieren (of e- versie) van dit boek onder de aandacht brengen.
Het lijkt inmiddels een klassieker, maar eigenlijk is het boek pas een jaar of 10 geleden geschreven. Siebelink had al vele boeken op zijn naam staan, maar dit boek betekende voor hem zijn grote doorbraak.  Het is een autobiografisch verhaal van de schrijver dat het verleden vertelt over zijn vader en zijn geloof. Het nieuwe boek Margje, dat overigens nog op mijn to-read-lijstje staat, is geheel gewijd aan zijn moeder.
Knielen op een bed violen gaat over Hans, een jongen die probeert te ontkomen aan zijn vaders strenge geloof en in de loop van zijn leven zichzelf ook steeds meer laat beïnvloeden door de evangelist Jozef Mieras. Wanneer hij eenmaal zelf een gezin heeft wordt het geloof voor hem steeds belangrijker en doet hij daarmee zijn naasten veel verdriet. Iedereen probeert op zijn eigen manier te overleven, de een tijdens het leven de ander voor het hiernamaals.


4 opmerkingen:

  1. Ik heb dat boek in 2007 met veel tegenzin uitgelezen. (Hij schrijft niet mooi, vind ik.) Maar het is een verhaal dat kennelijk veel mensen aanspreekt, waar misschien veel mensen iets in herkennen. Religie kan vreselijk uit de hand lopen, zoals bekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, religie kan gelukkig ook steun bieden. Misschien toch ook maar Margje lezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb jij Margje al kunnen afstrepen op je to-read-lijstje?

      Verwijderen