17 november 2015

Youth

Buiten stormt het en wij zitten heerlijk onderuitgezakt in de comfortabele stoelen bij Tuschinski. Een perfecte locatie voor de film ‘Youth’
De film is niet heel nieuw, hij is afgelopen mei gepresenteerd in Cannes, is al een aantal weken in de Nederlandse bioscopen te zien en zeer de moeite waard. De film is geschreven en geregisseerd door Paulo Sorrentino, die ook een aantal jaren geleden La Grande Belezza presenteerde. Hoewel het inhoudelijke verhaal heel anders is, is de opzet, de stijl van filmen en muziek zeer herkenbaar. Het is een fragiel en integer verhaal over twee mannen die al zestig jaar vrienden zijn. De een is een gerespecteerd dirigent in ruste, de ander een succesvolle regisseur die nog een keer wil knallen in een 'afsluitend testament', zoals hij het zelf noemt. Ze ontmoeten elkaar in een kuuroord in Zwitserland.  De dirigent is gepensioneerd en helemaal klaar met zijn vak.Hij wil er ogenschijnlijk niets meer mee te maken hebben, maar het publiek is nog niet klaar met hem. De regisseur daarentegen wil nog geen afscheid nemen, maar hij vindt geen gehoor meer. Als ze niet aan het worstelen zijn met zichzelf praten ze samen over verleden, vergankelijkheid en ouder worden.
Het lijkt of alle personages karikaturen zijn van zichzelf, of het nu de arts, de masseuse of de mede vakantiegangers zijn. Zelfs van het resort in de Alpen wordt een absurde locatie gemaakt.
Twee uur lang worden we overspoelt door een combinatie van bizarre bijna surrealistische beelden, muzikale composities en de soms vervreemde karakters. We gaan er heerlijk van nagenieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten