27 november 2015

Toekomst (1)

Goede voornemens maken, we kunnen er geen genoeg van krijgen, gezonder eten, meer sporten, vaker ‘nee’ zeggen, of misschien juist wel vaker ‘ja’ zeggen en nog veel meer. Over een paar weken is het weer 1 januari en zeggen we weer tegen elkaar en vooral
tegen onszelf wat en hoe we het allemaal weer beter kunnen doen. 
Voor dit jaar hadden wij ook een goed voornemen gemaakt en wel een hele pittige, namelijk om te kijken naar onze financiële toekomst. Want hoe zit die eigenlijk in elkaar en hebben we eigenlijk alles wel geregeld wat we moeten regelen.
We moeten reëel zijn, we zijn toch wel zo’n beetje over de helft van ons levenspad.
Dat is helemaal niet erg, dat is gewoon een feit. We mogen hopen, en doen daarvoor echt ons best dat we de gemiddelde leeftijd en een beetje meer mogen halen in goede gezondheid. Dat we nog lang mogen genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Maar niemand heeft het voor het zeggen en er is geen garantie.
We gaan er gemakshalve maar van uit dat we nog even op deze aarde mogen blijven, dus komt er een moment om proberen te achterhalen of we onszelf wel een redelijke toekomst hebben toebedeeld. Mocht het onverhoopt zo zijn dat wij gaan hemelen, wat uiteraard toch wel eens zal gebeuren, laten we dan de mensen die achterblijven met niet teveel sores zitten.
Blijkbaar hebben veel mensen, net als wij geen verstand van pensioenen en andere zaken die nog heel ver weg lijken en ingewikkeld zijn om uit te zoeken. Het is toch een hele ander taal die in de financiële wereld gesproken wordt. Een taal die ik in ieder geval niet machtig ben. Dat maakt het saai, onbegrijpelijk en vooral ook een beetje eng. Je leest af en toe iets over pensioenfondsen, meestal niet zo positief, over uitkeringen, meestal niet zo positief, over vergrijzing, zorgpremies en tekorten op van alles en nog wat, over het algemeen ook niet zo positief.
Maar wat betekent dit nu allemaal concreet voor ons? De tijd dat we al deze ogenschijnlijk ingewikkelde kwesties onbespreekbaar lieten, onder het mom van ‘dat gaan we binnenkort wel eens regelen’, en ‘ja, daar moeten we echt eens naar gaan kijken’ zijn voorbij. Dit jaar is het jaar dat we onze financiële toekomst in kaart brengen, dat we onze ‘kop-uit-het-zand’ halen en dat we ten strijde trekken om het ons eigen te maken! Hoe werken al die regelingen en verzekeringen nu eigenlijk? Hoe steekt ons pensioen in elkaar? Waar staat dat geld eigenlijk? Zijn we over- of onderverzekerd, zijn we überhaupt verzekerd? Kunnen we straks een beetje leuk leven, worden het droge boterhammen of moeten we tot onze laatste snik blijven werken omdat we iets over het hoofd hebben gezien, of hebben we in onze onwetendheid alles opgegeten….?

2 opmerkingen: