27 oktober 2015

Big Brother door Lionel Shriver

Al eerder schreef ik over ‘De wereld na zijn verjaardag’ van deze schrijfster.
Lionel Shriver beschrijft in haar boeken actuele maatschappelijke thema’s, die zoals ze zelf zegt ‘losely based on the truth’ zijn. Volgens haar is iedere ‘happy family in its own way unhappy’. Ook in ‘Big Brother’, een boek gebaseerd op het leven van haar broer bespreekt ze een taboe onderwerp namelijk obesitas.
In deze roman ontmoet Pandora haar broer Edison na hem vier jaar niet te hebben gezien. Hij blijkt in deze periode morbide obesitas te hebben ontwikkeld. In eerste instantie kan en durft ze hem niet te helpen. Tijdens zijn logeer periode drijft hij het gezin tot wanhoop en haar echtgenoot, een doorgewinterde gezondheidsfreak, zet haar voor het blok. Ze kiest voor haar broer en begeleidt hem een jaar lang om zijn streefgewicht te bereiken. Ze komen nader tot elkaar en Pandora doet haar uiterste best om het leven van Edison weer op de rit te krijgen. Het lijkt voor iedereen een succes te worden.
Pas aan het einde van het verhaal wordt zowel de schrijfster zelf als de lezer geconfronteerd met een verrassende plotwending. Het boek gaat niet alleen over eten, er obsessief mee bezig zijn en sociale belang ervan. Het gaat ook over familiebanden, relativiteit van succes, verantwoordelijkheden nemen en keuzes maken.
Het boek is auto biografisch gefundeerd. Het is opgedragen aan de broer van Lionel Shriver die een aantal jaren geleden is overleden aan obesitas.

1 opmerking: