Vorige week stond in de bijlage van de NRC een tweetal
pagina’s over San Sebastián. Hè, dacht ik, daar wil ik een stukje over
schrijven, want manlief en ik zijn er net geweest en nu is Koen NRC mij voor. Wat
blijft er nu nog over voor mij? Als je googelt op San Sebastián vertelt elke
site dat je er lekker kan eten, zo niet goddelijk. 16 Michelinsterren dwalen
rond in deze stad. Drie restaurants hebben de maximale drie sterren en dan dus
nog de nodige een- en twee sterrenrestaurants. Dus ja, als je naar Donostia
gaat, kan je er niet omheen, je moet je wel overgeven aan een ster. Wij kozen
voor Kokotxa. Daar hebben we ons laten verwennen met een ‘menu de mercado’. Een
meer dan goede prijs- kwaliteit verhouding. Dit uitgebreide vijf gangen menu
kost € 60,-. Wil je het tafeltje met het mooiste uitzicht, reserveer tijdig via
internet! Het schijnt dat al deze talentvolle koks hun inkopen doen bij Mercado
de la Bretxa. De overdekte markt is niet heel groot, maar een feest om te zien.
De vers gevangen vis, de kleurrijke groente en fruit, de geurende kruiden; het
water loopt je in de mond.
Verder zijn er talloze bars met pintxos. Van een van de
serveerster van Kokotxa begrepen wij dat Zeruko een goede was. Ze had gelijk.
Ze vertelde tevens dat we pinxtos moesten kiezen die niet op de bar staan, maar
die op het bord staan geschreven en in de keuken à la minute gemaakt worden. Ze
had gelijk. Je weet niet precies wat je krijgt, want Baskisch is reuze moeilijk
en ook al spreek je Frans en Engels, er is niks van te maken. Als je volgens
Spaanse traditie uitgebreid hebt geluncht zijn ’s avonds een paar pinxtos ruim
voldoende. De meeste bars gaan pas vanaf half negen open. Restaurants trouwens
ook.
Tot die tijd is er dus tijd genoeg om het bijvoorbeeld het Museo
de San Telmo te bezoeken. Want er is beslist meer dan eten in San Sebastián.
Het museum laat de Baskische kunst en cultuur zien door de eeuwen heen. Alleen
het gebouw is al prachtig. Deels ligt het in een historisch klooster met een imposante
omgang en er is een hypermoderne vleugel aangebouwd. De kapel is indrukwekkend,
vooral ook de muurschilderingen van José María Sert. Neem ook even de tijd om naar
de video te kijken die de restauratie van deze 785 m2 muurschilderingen in
beeld brengt.
Ook de moeite waard is een bezoekje aan het Kursaal, het
congrespaleis. Een imposant gebouw, direct aan de zee. Er is, behalve een fijne
koffie/ lunch/ dinerplek Ni Neu, een concertzaal en er zijn meerdere tentoonstellingsruimtes.
San Sebastián is nog heel even culturele hoofdstad van 2016. Wij bezochten een
foto expositie van Ricardo Martín. Hij was niet alleen fotograaf, maar ook ‘observer’.
Hij heeft het dagelijkse leven vastgelegd van inwoners en gasten van deze van
oorsprong rijke badplaats in het begin van de vorige eeuw.
De Golf van Biskaje, waar San Sebastián aan ligt is bekend
bij surfers. Zelfs wij zagen ook nog een paar stoere dudes die in de zee
dobberden bij Playa Zurriola en wachtten op de ideale golf. De Playa de La
Concha ziet er prachtig uit en was geheel verlaten.
Want, en dat lees je nergens, niet op blogs en ook niet in
de NRC, het kan goed regenen in Donostia. Onafgebroken regenen. Dus vanonder
onze plu keken we naar de woeste golven van Zurriola, naar de elegante La
Concha, de kathedraal, het stadhuis, de mooie winkelstraten, de schattige boetiekjes
in de Parte Vieja en het Plaza de la Constitución en waren blij dat we af en
toe konden opdrogen met een kopje cortado, lunch, pinxtos en andere culinaire
verrassingen.
Een aantal handige adressen:
Zeruko, Calle de la Pescaderia 10, www.barzeruko.com
Kursaal (exopsities), Zurriola 1, www.sala-kubo-aretoa.eus
Ni Neu,
Zurriola 1, www.restaurantenineu.com
Museo de San Telmo, Plaze Suloaga 1, www.santelmomuseoa.com
Museo de San Telmo, Plaze Suloaga 1, www.santelmomuseoa.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten