13 oktober 2016

Appelmoes

Vorige week aten wij, hoe kan het ook anders met onze neef met de goede ideeën (zie Nemo) kip, patat, en appelmoes, zijn lievelingsmaaltijd.
Nu is dat voor ons geen dagelijkse kost meer, maar ook beslist geen straf. Met liefde en plezier maakte ik dus een iets ander rondje door onze Appie. Om toch een beetje de verantwoorde tante uit te hangen (mijn verantwoorde gedrag had wel grenzen; zelfgemaakte appelmoes zou nog beter zijn geweest) koos ik uit het enorme aanbod aan potten appelmoes een biologische variant. Tot mijn verbazing bleek de pot waar 'geen toegevoegde suikers’ inzitten duurder te zijn dan de pot waar deze dus blijkbaar wel inzitten. Hoe kan het dat ik ergens voor moet betalen voor iets wat er niet inzit? Ik geef toe; het is geen wereldprobleem, het gaat tenslotte maar om 10 cent, maar toch zit het mij dwars. Ik moet dus blijkbaar extra betalen voor een ontbrekend ingrediënt. Ook nog eens een zeer omstreden, ongezond en verslavend ingrediënt.








Natuurlijk legde ik de vraag voor aan Appie himself en stuurde een mailtje naar de klantenservice (een mens doet rare dingen voor een blogstukje….).
Ik kreeg keurig antwoord. Het zit namelijk zo; blijkbaar kopen de meeste mensen de biologische appelmoes met suiker. De variant zonder ‘geen toegevoegde suikers’ is minder populair en daar worden minder potten van geproduceerd. Dus zijn de productiekosten versus de omzetkosten minder gunstig.
Maar eigenlijk snap ik het nog steeds niet echt, het scheelt toch een handeling en een ingrediënt en dus kosten….?
In ieder geval komt het er denk ik op neer dat we dus meer gezonde producten moeten kopen, dan moet er meer geproduceerd worden en kan het productieproces dus goedkoper?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten