Ik wilde het persé helemaal goed doen en mij strikt aan het
recept houden om al te grote fiasco’ s te voorkomen. De ingrediënten waren iets
ingewikkelder en de bereiding leek best veel werk. Kikkererwtenmeel had ik niet
zomaar in het keukenkastje staan, ik wist eerlijk gezegd niet eens dat het
bestond, maar ik slaagde zonder problemen bij de Ekoplaza. Omdat ik vrijwel
nooit iets bak was ik ook niet in het bezit van cup cakes dus ik kocht een
pakje met honderd stuks bij de Hema, bij voorbaat al enthousiast en vastberaden
om meer te gaan bakken.
Gevarieerd eten vind ik erg belangrijk. Af en toe vlees,
vis, vegetarisch en veganistisch. Dat laatste is erg hip en up coming, ook
onder het grote publiek. Veganistisch klinkt een beetje geitenwollen sokken,
dus nu noemen we het ‘vegan’, of nog beter, ‘plant based’. Ik ben ook een grote
voorstander van meer groente. Ik schraapte, schilde, raspte en pureerde dus alle
vegan benodigdheden voor deze hartige muffins.
Ik weet niet of het de bonen waren of toch het
kikkererwtenmeel, maar het geheel had een letterlijk melige, zanderige smaak. We knaagden ons stoer door de halfgare aardappels stukjes en de nog half rauwe
pastinaak snippers, want ja, we eten het natuurlijk wel op. Eten weggooien is
not done. Ook al weegt die muffin geen 135 kilo, aan die verspilling wil ik absoluut
niet meewerken. Dan maar even doorknagen. Wel smeerden we er wat geitenkaas
bij, dus daarmee was de vegan avond ook meteen teniet gedaan.
Dit keer lijkt mijn plaatje in de verste verte niet op de
internetfoto….
Voor de liefhebber heb ik nu dus de overgebleven 87 slappe papieren zwart/ wit cup cakes in de aanbieding en wie o wie heeft tips wat te doen met een pak kikkererwtenmeel minus vier eetlepels.
Het recept voor wie het wil uitproberen voeg ik toch maar
bij. Als ik iets over het hoofd heb gezien hoor ik het graag. Misschien gun ik
het dan een herkansing. Heel misschien….
Ingrediënten (voor 12 muffins):
·
3 wortels
·
2 pastinaken
·
2 aardappelen
·
2 zoete aardappelen
·
2 el maïzena
·
4 el kikkererwtenmeel
·
1 el olijfolie
·
150 g witte bonen
·
een handje peterselie
·
1 tl gedroogde basilicum
·
Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
1.
Verwarm de oven voor op 160 graden en zet 12 papieren
muffinvormpjes klaar.
2.
Was en schil alle groenten.
3.
Rasp de wortels, pastinaken en aardappelen. (Veel keukenmachines
hebben hier een speciaal blad voor, dan ben je lekker snel klaar!)
4.
Pureer de bonen.
5.
Mix de maïzena, het kikkererwtenmeel, de peterselie, de basilicum,
gepureerde bonen met wat peper en zout goed door elkaar tot je een samenhangend
deeg hebt. Voeg als laatste de geraspte groenten toe en meng goed door elkaar.
6.
Verdeel de mix over de 12 muffinvormpjes en druk goed aan.
7.
Bak de muffins 40 minuten lang in de oven. De bovenkant moet droog
en goudbruin zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten