Test; typ op google ‘gezond eten’ in en binnen 0,38 seconden
komen er 12.300.000 hits tevoorschijn. Typ ‘blogs over gezond eten’ in en
binnen 0,62 seconden komen er 709.000 hits tevoorschijn. En dan zijn er nog ontelbaar
veel ‘gerelateerd aan…… suggesties’ met tips, recepten, schema’s en adviezen.
Al die links hebben dus iets te maken met gezond eten en leven. Er zijn dus
miljoenen mensen, bedrijven en enthousiastelingen bezig met de medemens iets te
vertellen over hoe we gezond kunnen eten.
Sappen- en salade bars en healthy hotspots schieten als
paddenstoelen op elke hoek van de straat uit de grond. Supermarkten verkopen ineens
amandelpasta en moerbeibessen. We discussiëren over een suikertax, cleans juices
en smoothies. Er is een enorm aanbod in detox en wellness reizen. We willen
allemaal de goede vetten eten, de avocado’s zijn niet aan te slepen op de
groente afdeling. We kopen ons allemaal blut aan de juiste ongebrande
ongezouten noten, verantwoorde pure chocolade en bessen.
Daarbij hebben we elke dag weer het dilemma of we nu wel of
geen koolhydraten mogen. Of we moeten koken in kokosolie of olijfolie. Moeten
we twee keer per jaar een week detoxen of is dat onzin. Net als de superfoods
en supplementen. Is brood slecht? Is chocolade gezond? Gaan we met zijn allen
een paleo, raw of slow food dieet volgen. Hoe zit het met de havermout en
quinoa mythes? Mogen we nog wel vlees of is een veganistische levensstijl
gezonder. Moeten we echt zes keer per dag eten? Mogen we geen fruit meer na het
eten om ‘gisting’ in je maag te voorkomen? Mogen we überhaupt nog wel
koolhydraten en eiwitten combineren? Rode wijn is toch goed voor de bloedvaten?
Wat als nu blijkt dat je op een avond na 8 uur nog een beetje trek hebt? Moet
je dan met een lege maag naar bed en knorren tot de volgende ochtend? Hoeveel
water moeten we drinken en op welk moment van de dag? Moeten we echt onze mond
met kokosolie spoelen en bottenbouillon drinken? Is appelazijn echt het nieuwe
wondermiddel (dit is overigens geen aanrader, een fles appelazijn in de ijskast
kan vervelende misverstanden opleveren met je huisgenoten die denken dat het
appelsap is. Biologisch, dat dan weer wel…)? Mogen we dan nooit meer eten uit
een pakje, blikje of een zakje? Hoe zit het nu met biologisch versus niet
biologisch, welk vlees/ vis mag wel/ niet? En die gluten, wat moeten we daar nu
toch mee?
De schijf van vijf is recent ge-update, maar lijkt bij al
deze trends nog steeds achterhaald. De verdeling tussen koolhydraten, eiwitten
en vet moet volgens weer andere experts nodig herzien worden.
Zijn het hypes en kunnen we al deze verschillende theorieën
met een korreltje zout nemen (hoewel, teveel zout is ook weer niet goed…)? Zijn
het puur en alleen maar marketing trucs of zit er toch ergens een kern van waarheid
in.
En toch… In dat kleine berichtje op nos.nl van een tijdje
geleden las ik dat Nederlanders 37 kilo suiker per jaar eten. Das best veel. Ons
land staat wereldwijd op de derde plaats. Alleen in Duitsland en Amerika eten
ze nog meer suiker. In India eet een persoon 2 kilo suiker per jaar.
In onze wereld van grote welvaart wordt het allemaal best
ingewikkeld gemaakt. Veel ingewikkelder dan nodig. Ik kan maar een conclusie
trekken. Laat je niet gek maken door hypes en marketingtrucs.
Gebruik je gezond verstand (maar 561.000 hits in 0,66 seconden).
Gebruik je gezond verstand (maar 561.000 hits in 0,66 seconden).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten