18 april 2016

Suikerrrrrrrr

Test; typ op google ‘gezond eten’ in en binnen 0,38 seconden komen er 12.300.000 hits tevoorschijn. Typ ‘blogs over gezond eten’ in en binnen 0,62 seconden komen er 709.000 hits tevoorschijn. En dan zijn er nog ontelbaar veel ‘gerelateerd aan…… suggesties’ met tips, recepten, schema’s en adviezen. Al die links hebben dus iets te maken met gezond eten en leven. Er zijn dus miljoenen mensen, bedrijven en enthousiastelingen bezig met de medemens iets te vertellen over hoe we gezond kunnen eten.
Sappen- en salade bars en healthy hotspots schieten als paddenstoelen op elke hoek van de straat uit de grond. Supermarkten verkopen ineens amandelpasta en moerbeibessen. We discussiëren over een suikertax, cleans juices en smoothies. Er is een enorm aanbod in detox en wellness reizen. We willen allemaal de goede vetten eten, de avocado’s zijn niet aan te slepen op de groente afdeling. We kopen ons allemaal blut aan de juiste ongebrande ongezouten noten, verantwoorde pure chocolade en bessen.
Daarbij hebben we elke dag weer het dilemma of we nu wel of geen koolhydraten mogen. Of we moeten koken in kokosolie of olijfolie. Moeten we twee keer per jaar een week detoxen of is dat onzin. Net als de superfoods en supplementen. Is brood slecht? Is chocolade gezond? Gaan we met zijn allen een paleo, raw of slow food dieet volgen. Hoe zit het met de havermout en quinoa mythes? Mogen we nog wel vlees of is een veganistische levensstijl gezonder. Moeten we echt zes keer per dag eten? Mogen we geen fruit meer na het eten om ‘gisting’ in je maag te voorkomen? Mogen we überhaupt nog wel koolhydraten en eiwitten combineren? Rode wijn is toch goed voor de bloedvaten? Wat als nu blijkt dat je op een avond na 8 uur nog een beetje trek hebt? Moet je dan met een lege maag naar bed en knorren tot de volgende ochtend? Hoeveel water moeten we drinken en op welk moment van de dag? Moeten we echt onze mond met kokosolie spoelen en bottenbouillon drinken? Is appelazijn echt het nieuwe wondermiddel (dit is overigens geen aanrader, een fles appelazijn in de ijskast kan vervelende misverstanden opleveren met je huisgenoten die denken dat het appelsap is. Biologisch, dat dan weer wel…)? Mogen we dan nooit meer eten uit een pakje, blikje of een zakje? Hoe zit het nu met biologisch versus niet biologisch, welk vlees/ vis mag wel/ niet? En die gluten, wat moeten we daar nu toch mee?
De schijf van vijf is recent ge-update, maar lijkt bij al deze trends nog steeds achterhaald. De verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vet moet volgens weer andere experts nodig herzien worden.
Zijn het hypes en kunnen we al deze verschillende theorieën met een korreltje zout nemen (hoewel, teveel zout is ook weer niet goed…)? Zijn het puur en alleen maar marketing trucs of zit er toch ergens een kern van waarheid in.
En toch… In dat kleine berichtje op nos.nl van een tijdje geleden las ik dat Nederlanders 37 kilo suiker per jaar eten. Das best veel. Ons land staat wereldwijd op de derde plaats. Alleen in Duitsland en Amerika eten ze nog meer suiker. In India eet een persoon 2 kilo suiker per jaar.
In onze wereld van grote welvaart wordt het allemaal best ingewikkeld gemaakt. Veel ingewikkelder dan nodig. Ik kan maar een conclusie trekken. Laat je niet gek maken door hypes en marketingtrucs.
Gebruik je gezond verstand (maar 561.000 hits in 0,66 seconden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten