12 november 2015

Zusjesland door Curtis Sittenfield

Hoewel het leven van de tweelingzussen identiek lijkt te beginnen blijkt al snel dat ze beiden een heel verschillend karakter hebben. Beiden zijn ze paranormaal begaafd. Kate leidt een ‘huisje, boompje, beestje’ leven, is getrouwd met wetenschapper Jeremy en samen hebben ze twee jonge kinderen. Haar leven wordt opgeslokt door het moederschap. Ze heeft haar gave afgezworen en wil er niets meer mee te maken hebben. Haar zus Violet probeert juist haar gave meer tot ontwikkeling te brengen en zelfs ermee in haar levensonderhoud te voorzien. Ze is nog zoekende in de lesbische liefde. Als zij op een dag een aardbeving voorspelt heeft dat niet alleen grote gevolgen voor de stad en de omgeving. Ook hun relatie komt behoorlijk onder druk te staan.
Het roman wordt geschreven vanuit Kate. Zij beschrijft bijna in dagboek vorm de dagen dat Violet haar voorspelling doet, tot de datum waarop deze zou moeten plaatsvinden en blikt om het hoofdstuk terug op het verleden, hun ouders, hun jeugd, adolescentie en studententijd.
Zusjesland gaat over ouderschap, moederschap, liefde en angst. Angst om te verliezen.
Curtis Sittenfield schrijft heel zintuigelijk en gedetailleerd, of het nu over babyvoeding en snotneuzen gaat, of over de verschillende karakters van de personages.
Er wordt vol respect en op een hele subtiele manier over paranormale gaven geschreven. Dat er meer is tussen hemel en aarde is helemaal niet ondenkbaar.
Het boek gaat over twee hele verschillende levens, het laat ook zien dat de familieband ondoorgrondelijk is. Vrienden komen in je leven, maar daar kun je relatief makkelijk afscheid van nemen. Familiebanden blijven, of je wil of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten